January 17, 2020

Kako postati stock model.

Šta je stock model?

Stock model je osoba koja se za potrebe različitih vrsta reklama fotografiše u različitim pozama, na različitim lokacijama u različitoj odeći, sa ili bez rekvizita. Fotografije se kasnije koriste za dalju prodaju putem sajtova koji prodaju licencu za upotrebu fotografija drugim agencijama, marketinškim i izdavačkim kućama, časopisima, dizajnerima i slično.

Stock model može biti bilo koja osoba koja odgovara fotografu za ostvarivanje njegove ili njene ideje, što znači da nema ograničenja u pogledu starosne dobi, pola, izgleda, nacionalnosti, građe i drugih karakteristika. Ipak, svaki fotograf će u skladu sa planiranom temom izabrati stock modela za koga smatra da će na adekvatan način predstaviti ideju.

​DA LI MODEL POTPISUJE NEKE UGOVORE?

Nakon svakog fotografisanja model je dužan da potpiše MODEL RELEASE, odnosno dozvolu modela kojom prepušta prava na dalju upotrebu fotografije fotografu. Model može da dobije fotografije od fotografa ako fotograf želi da ih da. Stock modeli nemaju prava da ih postavljaju na stock sajtove. 

gluma i emocije

Da biste bili dobar stock model u sebi morate posedovati žicu za glumu. Lako menjanje raspoloženja i sposobnost da je mimikom lica prenesete fotografu je ključ za uspeh. Neka vas ovo ne uplaši jer ako imate jaku želju da se oprobate u ovom poslu, sve se da naučiti marljivim radom i trudom. Uparavo vežbanje pred ogledalom može vam olakšati da bolje pokazujete svoju facijalnu ekspresiju.

Budite opušteni

Iznad svega i na prvom mestu treba istaći opuštenost pred kamerama. Strah u očima i zgrčenost tela teško je sakriti, a izmontirani spontani trenutci su srž stock fotografisanja. Uvek prilikom fotografisanja težite da dočarate trenutak, da se uživite u okruženje i da dobro komunicirate sa svima koji su sa vama na setu.

Teško je praviti se da vam je ugodno sa nekim koga ste upoznali pre samo nekoliko minuta ali u tome se vidi veličina i profesionalnost stock modela. Kada ste na snimanju neka zagrljaji vrcaju od ljubavi, smejte se grohotom i od srca, pokažite sjaj u očima, prenesite energiju kroz objektiv. Napravite dobru atmosferu i zabavljajte se. Na ovakav način istinski ćete uživati u fotografisanju, daćete najbolje od sebe, fotografi će dobiti sjajne fotografije, a vi učestale angažmane.

Kako se prijaviti za stock modela?

Da biste se prijavili za rad kao stock model, potrebno je popuniti formular: ime i prezime, datum rođenja, da li imate iskustvo u radu kao stock model ili bilo kakvo iskustvo sa fotografisanjem, koji su vaši hobiji i interesovanja, vaše specifičnosti i sve druge informacije koje smatrate da su značajne. Za stock modela se možete prijaviti i online na stranici “stock model” ili klikom ovde

Prijavite se i siguran sam da zajedno možemo da napravimo odlične fotografije!

RECENT POSTS

    Leave a comment